top of page

ДА СЕ ГРАДИ, А НЕ ДА СЕ РУШИ ДЕЛОТО НА ЖЕНАТА

в. ЖЕНСКИ ГЛАС, брой 4-5, стр. 2, 1937

В една статия върху българската жена във в.,,Днес'', писателката г-жа Ф. Попова Мутафова повдига въпроси, засягащи момичето, но предлага такова разрешение, че написаното предизвиква у нас само тъга и възмущение. Тъга - защотото една писателка може така да се нахвърли върху въпроси, чието разрешение явно не е проследила. Възмущение - защото с тая своя статия авторката отрича тъй ценните, тъй народополезни и величави борби на нашата българка за просвета и образование.

Как можа днес една жена да повдига въпроса за разделение гимназиалното образование на момичета и момчета?! - Че тъкмо за това образование българката още преди освобождението е събирала средства, за да изпрати будни момичета да се учат в странство. А организирането на женските дружества в страната в един съюз не стана ли по повод недопускането на девицата в университета?

(...)

Как може днес, в 1937 година , да се аргументира нуждата от разделение на образованието върху мнението на Шопенхауер за различието на умствените способности между жената и мъжа! (...)

... като че ли г-жа Мутафова не си е дала никакъв труд да узнае, какво се върши в областта на социални грижи у нас. Какво работят многото женски дружества из целата страна, многобройните инициативи за приюти, ясли, здравно съвещателни станции при разните организации; комитетите за майките родилки и пр. пр. социални инициативи (...)

Дори защитата на жената пред законите - като закрила на женския труд, защита на жената в семейството и брачно право е инициатива отдавна подета, ръководена и прокарвана от Българския женски съюз.

Вече 37 години се работи, уважаема г-жа Мутафова, в тая насока (...)

Колкото за това, че въпросите за раждаемостта, за увеличението на населението, за детската смъртност и за закрила на детето и майката са от голямо значение за българския народ, с него сме напълно съгласни и нашите дружества десетки години работят за просветата на жената в това направление. (...)

Ние само едно бихме помолили ув. г-жа Фани Попова Мутафова:

- да следва препоръчания от самата нея път на военната компетентност и йерархия: архилеристът да не прави конни надбягвания и пехотинецът да не строи мостове.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page