top of page

Панахидата на Мара Бунева

Панахидата за Мара Бунева

Още от петък пламенни позитиви с лика на Мара Бунева, издадени от многото братства на многобройната македонска емиграция, я подканиха на панахидата църквата "Св. Спас", за загиналата, като народна героиня, в Скопие - Мара Бунева.

И наистина, вчера сутринта рано, преди божествената литургия, дворът и храмът с препълнени с почитатели на покойната Мара Бунева. Панахидата се отслужи всред голямото благоговениена хилядното множество от клира на църквата. (...)

Днес Европа на демокрацията, на културата, безучастно следа как се измъчва и унищожава един народ борещ се за елементарни правдини. То се знае, че тоя народ не може да се остави да се остави да бъде ежедневно поругаван. Той отговаря на поробителите си.

(...)

Подвигът на Мара Бунева я издига до пиедестала на българска героиня. Тя, възмутена от издевателствата на поробителите над нейната родина извърши подвига си. Нейното самопожертвуване е велико. То сочи на Европа, че синовете и дъщерите на нашето племе имат правото на свобода и човещина, че това племе не ще се остави да бъде унищожавано и третирано както това става в Африка. (...)

Панахидата бе масово посетена от цялата македонска емиграция в столицата.

Въпреки студеното време и валещия снег, македонската емиграция с голям стоицизъм, преданост, изпитана във величавите борби за свободата на Македония, отдаде сетна почит на героинята Мара Бунева.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page