top of page

Прави ли самостоятелността човек щастлив?

Рядко се срещат хора самостоятелни, които да съзнават това и да казват, че са по-щастливи от другите. Обаче онези, които живеят в зависимост, обикновено се оплакват и считат освобождаването от тази зависимост за най големо щастие. Но кой ли от нас е съвършено независим? ... Всеки си има своя началник, всеки е длъжен да дава отчет на някой по-висш чин, а има и толкова много решения, които изглеждат да са взети съвсем свободно, но които в действителност са диктувани от нечия зависимост... нищо не подтисва повече, отколкото съзнанието, че всяка лична нужда трябва да се измолва предварително от печелившия глава на семейството.

Слава Богу, че днес повече от бащите са достатъчно разумни и оставят известна сума на свободното разположение на майката и децата; с това се дава начало на независимостта, но също и отговорността.

Защото на жената, на която мъжът предоставя разпределението на приходите, съвсем не е леко. От много желания тя ще трябва да се откаже и много грижи да понесе, от които е освободена нейната по-самостоятелна сестра. Не без завист гледат много от тези жени на другите, които работят вън от къщи и се издържат сами, които се грижат само за себе си и затова са всекога добре облечени, задоволени и с удоволствие извършват работата си. Но често се забравя, какво се крие зад този весел вид на самостоятелната жена: неприятностите при службата, всекидневната борба да се запази работата, самообладанието, което се изисква от нея всяка минута, изгледа на добро настроение, който трябва да показва всека жена, която се намира между чужди хора. Може да се наблюдава всеки ден, с какво удоволствие тези жени напускат и служба и работа и независимост, когато им се предложи брак, свой дом и зависимо положение на една съпруга. Значи, все има някакъв недостатък в самостоятелността на печелещата жена... До известна степен всеки може да бъде независим, но не бива никога да се забравя, че има много хора, които по природа са слаби, несамостоятелни и нерешителни. За такива хора - безразлично мъже или жени - независимостта ще бъде всекога един тежък товар, често даже цяло нещастие.

Самостоятелният човек трябва да бъде душевно твърд, да може да понася удари и студени душове и да не се надева - особено в днешните сурови времена - на закрилата и помощта на другите хора.

Google images

Но трябва да се признае, че има голямо число слаби, несамостоятелни мъже, които търсят и намират у жените си съвет, сила и подтик. Все пак, преди всичко жените - младите момичета, а също женените, недоволни от съдбата си жени - са тези, които требва да се предупреждават, в стремежа си към независимост, да не преоценяват и превъзмогват силите си. На една слаба, нуждаеща се от закрила жена, не ще бъде мъчно да намери ръце, които да й помагат и я закрилят, но жената, която стои на свои крака и живее под своя отговорност, има да понася, заедно с предимствата, и недостатъците на самостоятелността.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page