top of page

Защо не опитате?

Любезността е заразителна. Изкуството да се харесваме, изисква най-вече да сме любезни с околните. Любезността е най-обикновеното явление в добре възпитаните хора. На тези, обаче, на които липсва домашно възпитание е нужно да се научи систематически да бъдат мили, приветливи и с усмивки да се справят и с най-сърдити и лоши хора около тях. Най-трудната проблема в домакинството, това е домашната прислужница.

Домашните обикновено са свикнали да струпват всичката вина само върху плещите на домашната прислужница. Ако те се научат да се отнасят с нея с известна строгост, която не трябва да бъде прекалена и в същото време се държат човешки и мило с нея, прислужницата ще почне сама да обича и уважава господарката си и ще гледа да прави всичко възможно, за да я задоволи с работата си.

Ето няколко съвети, как трябва да се отнасят с домашната прислужница. Ако и тези методи не помагнат, тогава действително може да се каже, че тя е "непоправима" и да се замени с друга.

1. Казвайте й весело "добро утро" всяка сутрин

2. Ако тя се държи лошо, попитайте я спокойно и мило какво има, без да я упреквате за умората й, като за недостатък.

3. Грижете се да бъде чисто и добре облечена; давайте й хубави престилки; правете й на големите праздници малки подаръци.

4. Не повишвайте тона си спрямо нея и не влизайте в обезконечна разправия.

5. Въоражете се с по-големо търпение когато я учите да готви.

6. Никога не й отнимайте свободния неделен ден; пускайте я да излиза на време, защото тя не трябва да бъде държана в къщата ви като затворничка.

7. Когато преглеждате тефтерчето съ сметки, говорете като казвате "ние". Така например: "Мисля, че кафето ще ни стигне за тази седмица; ще трябва да платиме на бакалина; нека да опитаме една нова рецепта."

8. Не се страхувайте да се пошегувате някой път с нея, щом като знаете да подържате респекта си.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page