top of page

Нашата народна шевица - по случай 50 години от освобождението ни

Интересът към националното богатство на ръкоделия, който напоследък така бързо обхваща българката, е напълно оправдан. (...) Не напраздно и чужденците обърнаха внимание към национални мотиви, които заемани и прилагани на запад, будят удивление и възторг.

(...) За да се види, че някои родолюбиви българки отдавна са усвоили това гледище (...) ще изнеса накратко дейността на някои от тях. Най-първата ратница в това поле се явява г-жа Ушева. Нея с право можем да счетем за първата пропагандаторка на тази родна художествена работа.

(...) Почти цял четвърт век пак тя работи върху нашата шевица. И е работила не само с игла, но и с перо. В издаваните от нея някога ,,Домакинско илюстровано списание'', ,,Ръководство по ръкоделие за девическите класни училища'' и сп. ,,Седянка'', тя е турила началото на съществуващите днес дамски списания, които станаха истински спомагала въ всяка къща. Г-жа Ушева е вече побеляла, но още работи. (...)

Г-жа Чуканова е нова за София, тя пристигна тука преди две години от Горна Оряховица, гдето е работила като дългогодишна учителка по ръкоделие и събирала ценното творчество на нашата българка (...)

Г-жа Ракарова, тя най-демонстративно, съ замаха на истински художник ви убеждава, като грациозно сочи: ,,Кажете, г-жо, не намирате ли това чудесно? - Да, и ето от где съм го взела! - Това е чисто Трънски мотив. А това костюмче от черна коприна произвеждаше цяла сензация, когато се явях негде с него в Париж.''. То е малко жакетче с красива пола, всичко изящно избродирано в шопски мотиви с бяла коприна.

,,Това е новият туалет, който приготвям за Мис България - подарък от етрополци.'' (...)

сп. Жена и дом, 1940

сп.Жена и дом, корица, бр. 21, 1939

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page