top of page

Приют за бедни жени

Зад Борисовата градина, в най-хигиеничната част из околността на София, при шосето за с. Симеоново, незабелязано и без шум се издигна едно великолепно здание: Почивна станция, приют за жени. Един комитет от Женския съюз под председателството на г-жа Ю. Малинова, е имал идеята да създаде приют за жени, истински бедни, които не могат да протегнат ръка за помощ, а се нуждаят от подръжка и спокойствие - да могат сигурно да възстановяват силите и бодростта си. За тази цел г-жа Ю. Малинова е подарила собственото си место и една значителна сума. С помощта на благородната отзивчивост на разни дружества и частни лица, сградата за приюта е почти готова. Тя е построена на 215кв. м. в български манастирски стил и прави чест на архитекта г-жа Люба Банкова, която е могла да развие добре задачата си: съ скромни средства да създаде един истински кът за почивка.

Постройката е пригодна за 25 жени. с по отделни стаи, вана с 1 легло, и 3-4 стаи с по две легла. Приютът има обща трапезария, читалния и кухня. (...)

Това, осъществено по частна инициатива начинание на комитета, се увенча с успех и сега предстои осъществяването на сградата. Но въпреки, че е на привършване, необходими са още средства за окончателното завършване и обзавеждане, за да могат още тази година да се настанят нуждаещите се от отмора жени.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page